Пенка Радкова-Батоева (1898-1988)

Може би тук е мястото да изразя нашата безкрайна обич към баба ни, която беше и днес е за нас човек, влюбен в живота, с огромна ерудиция и чувство към прекрасното. Нейните стихове, нейните картини, мислите и съжденията, изразени в спомените и писмата й, написани в прекрасен литературен стил, любовта й към хората и изкуството, към всичко прекрасно, нетърпимостта към лъжата и лицемерието - това е аурата, която тя излъчваше за всички нас, нейните деца и внуци, за всички които я познаваха, и чрез която тя безспорно ни запази от много фалшиви влияния и ни дари с непобедимата си виталност и чувство за справедливост. Вярвям, че който прочете следващите страници на този сайт ще добие своя собствена представа за това, което тук си позволявам да споделя и ще получи част от онази светлина, която имахме щастието да огрява пътя ни през живота.

Л. Винарова

 

  МАМИНКА  
неизвестни страници от миналото на българите...

 

Това са писмата, които баба ни Пенка Радкова-Батоева е получавала и е писала през дългия си 91-годишен живот, но най-важното - беше запазила. Длъжна съм да отбележа нещо изключително важно - да притежаваш и да съхраняваш, а особено да пишеш някои от тези писма, през времето на комунистическия режим представляваше наистина смъртна опасност и затова ние дължим дълбока признателност на този човек, който е съхранил за историята и за поколенията тези истински прозорци към към миналото на нашия народ. Така днес можем да си представим как са общували хората помежду си през онези далечни времена - в мир и по време на война, в радости и скърби, да си представим техния бит и нрави, взаимоотношенията между близки и приятели - една жива картина от миналото на нашите баби и дядовци, от историята на нашия народ.

 

 

- Писма от 1906 г.

- Писма и снимки от 1907 -1916 година

- Писма и снимки от 1919-1927 година

- Писма и снимки от 1928-1930 година

- Писма и снимки от 1931 година

- Писма и снимки от 1932 година

- Писма и снимки от 1933 година

През 1933 година баба ни Пенка Батоева изнася поредица сказки, организирани от Еврейската общност в България, в много български градове. Това са вълнуващи срещи със стотици хора, пред които тя споделя своите впечатления от живота на хората в Палестина, натрупани през времето, когато Никола и Пенка Батоеви пътуват до Гърция, Палестина и Египет.

Срещите се приемат с вълнение и интерес от цялата еврейска общност, защото това е време, когато информацията за тяхната родина е крайно оскъдна, а в повечето европейски страни - съвсем забранена. За това свидетелстват писмата, които Пенка Батоева получава от Председателката на женската организация ВИЦО Котона Калев и от Председателя на Бенеберитската ложа КАРМЕЛ Йосиф Серпер.

- Писма и снимки от 1934-1936 година

25-годишен юбилей на випуск 1909 г. на Военното училище

Посещение на Рилски манастир

Празник на мините в Перник

Писма от маминка

Писмо от Евгения Марс

12 юли 1936 г., Разград - По случай 100-годишнината на църквата
и училището в с. Осенец, Разградско - стихотворение от Руси Илиев Радков

Предаване по Радио Варна на Културния ден на Разград

На курорт в Обзор

- Писма и снимки от 1937-1939 година

- Писма и снимки от 1940 година

- Писма и снимки от 1941 година

- Писма и снимки от 1942 година

- Писма от 1943 година

- Писма от 1944-1946 година

 

 


©1999   Любов Винарова. Всички права запазени. Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Любов Винарова