МАМИНКА  
неизвестни страници от миналото на българите...

Благодаря на всички, които ми пишат, за да споделят мнението си за сайта, както и важна и полезна допълнителна информация. Очаквам винаги с интерес Вашите писма и отзиви.

Любов Винарова

Пишете ми тук:

Вашите отзиви:


30/01/2007

Уважаема госпожо Винарова

Случайността ни срещна с родословното дърво на Папас Коча, което Вие представяте в Интернет. Благородни са Вашите усилия за възстановяване на неизвестни страници от миналото на Вашият род. Ние можем да оценим това по достойнство, тъй като и нас ни занимава възстановката на рода ни, по бащина линия, който произхожда от Елена и така сме го „върнали назад” до около 1700 година. Това е родът с фамилно име Фарашеви (по прякор).

Двата ни рода правят връзка в, да го наречем, Сапаревския клон: Мария Коча+Александър Коча и оттам:Сапа-Сапата-Сапоолу-Сапарев; Николай Сапарев е баща на баба ни Дечка Сапарева, родом от Разград, която се омъжва за полк.Христо Фарашев.Техният син е нашият баща и дядо и т.н.
Горецитираният Еленски род има сериозни връзки с други известни родове от този край като: Михайловски, Горбанови, Робовски, Пею Ю.Тодоров/Мина/, поп Кондаков/Бангови и др.
При заявен интерес от Ваша страна бихме могли да „скачим” двата рода, чрез размяна на информация.
За сведение, нашият офис във Варна се намира на 200 метра от мястото, където е била Богдановата чешма, чиято история ни е позната и вече някак близка.
Надяваме се да установим ползотворни контакти в името на взаимният ни интерес към историята на значимото ни минало.

За Фарашеви,

С уважение: Хр.Фарашев


5/01/2007 г.

Уважаема госпожо Винарова,

Първоначално четох спомените на Пенка Батоева за Плевен, където съм роден, за моите лели Бонка, Иванка и т.н., а след време поръчах на търсачката Google да провери за Бръмбаров и Бръмбарова. Тогава излезе информация за Вашия саит, където намерих мои роднини и самия себе си. Аз съм син на Васил Бръмбаров и Анна Степановна, които са покойници отдавна. Сестра ми Ернестина е жива - има дъщеря Ирина и син Асен. Аз също имам дъщеря Маргарита и син Васил, както върви в рода ми от 200 години - единият е Васил - синът му Христо.
Имам и две внучки, деца на дъщеря ми - Анна и Петя.
Вашето занимание с родословието има добрата страна да Ви среща с нови роднини.
Майка ми дружеше с Надя Батоева, дори досега някъде в къщи лежи ключът от жилището на последната, който майка ми използваше да не притеснява Надя да
става да отваря, когато й ходеше на гости.
Не искам да Ви отегчавам повече, но ако за Вас и Вашите занимания представлява интерес, с удоволствие ще Ви пиша, а кой знае, може да се срещнем да поговорим за миналото и бъдещето, и за общите ни роднини!
С уважение,

Хр. Бръмбаров


17/01/2007

Здравей Любе,

.............................
Аз още в София получих фотокопие на диск на нашето родово дърво, правено от дядо ми Антон Андреев (дясната страна на дървото). Видях, че има и Винарови. За всеки случай ти го изпращам. Може ти, като специалистка по генеалогия, да намериш нещо. Намалил съм го до формат, с който може да се изпрати. Много поздрави на теб и на леля Дора.

Твой Сашо (Александър Овчаров)


9 декември 2006

Здравей Любе,

тъй като с тебе не се виждаме всеки ден, аз все си те мисля такава, каквато си беше на времето! А ти чак си се пенсионирала, че и баба си станала! Честито, макар и със закъснение!
...............................................

Ето писането на имената ни на немски, a ние се казваме само така вече, защото нямаме никакви документи на кирилица, разбирай български.
Alexander Оwtscharov
Renate Owtscharov, родена Lischewski, а Лишевски, родена в Belzig
Milan и Alexis Owtscharov, родени в Potsdam.
...............................................
Сега ще трябва да видя дали си нанесла промените в сайта или от време на време да поглеждам, ако е дълга и трудоемка работа.

Успех. Сайтът ти е чудесен, страхотен!

И на тебе поздрави, както и на майка ти от всички нас,

Сашо (Александър Овчаров)


9 декември 2006

Здравей Любе,

моите синове ми казаха, че са се намерили в Интернет. Погледнах и видях действително епохалния ти труд, за който искам да те поздравя. Има неща, които според мене не отговарят съвсем на истината, но се спирам само върху безспорните разминавания с действителността, а именно на някои дати.
Ако въобще представлява интерес – давам ти поправките на някои грешни моменти.
Може би ще повторя и някои правилни неща, защото сега не ми се отваря сайта, за да сравнявам.
........................................................
Няколко данни за нас. Ние сме здрави и двамата, работим и живеем. Ренате е юрисконсулт на най-голямата клиника в Потсдам, а аз съм съдебен преводач, заклет за 4 езика, като петият е молдавски и се получава от руски+румънски+много практика.
........................................................
Има ме в Интернет. Има го и Алексис в Интернет, макар и на старата му работа още като асистент в университета с Санкт Галлен, Швейцария, където си направи докторската работа. Той завърши преди това икономика в Париж и Оксфорд. Сега е в едногодишно обучение за мениджър в ABB Zurich (Asea Brown Bovery, предишната Brown Bovery Company).
Ако си любопитна, виж го в интернет. Пише се Alexis Owtscharov.
Милан завършва догодина <Медицински апарати> и живее още при нас. Ние ходим много често в София и въобще в България.
Надявам се да сте добре всички в семейството.

Поздрави на който ме помни още. Особени поздрави на госпожа майка ти!

На тебе специални - твой Александър Овчаров


23/05/2006

Здравейте, госпожо Винарова!
Поздравяваме Ви за чудесния сайт и за усилията, които сте положили, за да издирите и проучите своя род. Пишем Ви от Историческия музей - Разград, заинтригувани сме от това, което прочетохме и бихме желали да установим личен контакт, тъй като считаме, че можем да си бъдем полезни взаимно.
Най-сърдечни поздрави!
Марина Босева

11/09/2005

Здравейте още веднъж,
Преди доста години (20 - 25) срещнах статия в едно българско списание от рода на "Жената днес" или нещо подобно, в което имаше подробна статия за тези "арнаути" от много ерудирана авторка. Също, един студент от гр. Батак ми разказа подробности за техния край, според когото населението на Батак и Доспат са изселници от Западна Македония. Едните се ислямизирали, за да ползват привилегии, но неочаквано за тях другите, жителите на Батак станали много богати. Това породило омраза, която се проявила в баташкото клане. Ето ви един пример за "арнаути", всъщност българи от Западна Македония. В Старозагорско също имаме с. Арнаути, които разбира се и дума албански не знаят. Ако имате време, можете да посетите моя сайт, www.protobulgarians.com и се запознаете с някои мои писмени материали.
Поздрави.
Иван Танев

31/10/2005

Здравейте.
Казвам се Иван Танев. В първия материал от вашата уеб-страница
говорите за арнаути, които дошли да строят във вашия край и останали там, образувайки село Арнаути. Според вас, те говорели на арнаутски.
Необходимо е да направите уточнение. Под арнаути се разбира обикновено албанци. Но тези хора не са албанци - шкиптари. това са македонски българи от Западна Македония. Съществуват десетина села в днешна България, които носеят името Арнаути и които са основани от такива хора, дошли от Западна Македония главно поради притесненията на местните шкиптари-албанци. между тях е имало и много зидари, понеже земята там е бедна и препитанието само със земеделие е трудно.
Ако желаете - можете да направите това уточнение, но според мен е правилно да се направи. Самите шкиптари рядко са били зидари, още повече гурбетчии, те са били предично на турска военна служба.
Поздрави