МАМИНКА  
неизвестни страници от миналото на българите...

 

ПИСМА

1931

Пенка Батоева - 1931 г.

През 1931 г. Никола и Пенка Батоеви пътуват до Гърция, Палестина и Египет в търсене на нови пазари за търговията. Това е времето, когато баба ни Пенка Батоева трупа неизгладими впечатления за живота на хората в Палестина - впечатления, които по-късно успява да сподели със стотици хора в сказките, които изнася в много български градове, на срещи, организирани от Еврейската общност в България.

 

1931 г. - Фамагуста

10 март 1931 г., Тиберия

До г-ца Йорданка Батоева, Разград

Обично ми Данче,
Дойдохме тук в Тиберия на топли минерални бани, много ги хвалят. От Хайфа тръгнахме с автомобил, минахме и се отбихме в Назарет и посетихме няколко църкви. В една от тях се намира запазена пещерата в която ангел небесен се явил на св. Дева Мария и й казал, че ще роди син божий.
В друга църква видяхме пещерата, където е живяла светата фамилия и мястото, където е работил Исус Христос с Йосиф. По-нататък минахме през Кана Галилейска, където е станало чудото на сватбата с водата, която Христос превърнал във вино. Видяхме и самите купели (кюпове) каменни, в които е било това същото вино. Свещеникът от църквата ни даде за спомен три миниатюрни вазички във вид на кюпчета.
Пътя от Хайфа до Тиберия е два часа с автомобил. Този курорт се намира на брега на Генисаретското езеро, което е спокойно и гладко като огледало.
Минахме през мястото, където Исус Христос е нахранил 5000 души с 5 хляба и 5 риби.
А сега се къпем в банята, в която Христос е лекувал болни и сакати наречена “Капернаум”. Тук е много топло - лято.
Мама

 

С параход "България" на връщане от Палестина - 1931 г. - с капитан Антон Георгиев


Сувенирни картички от пътуването в Палестина през 1931 г.

 


 

21 август 1931 г., Русе

До г-жа Руцка Радкова
Разград

Мила мамо,
В деня, когато ти пратих последното писмо, получих телеграма от Никола да се приготвим за пет дни и да тръгнем още на другия ден за София. Можеш да си представиш колко ми стана припряно, телеграмата получих в 6 ч. привечер и на другия ден в 11 ч. трябваше да тръгнем.
На децата всичко почти беше нечисто, прах, гладих, на Дора даже поправих една стара рокличка, защото беше останала почти без такава.
На Софийската гара ни посрещнаха Надето, Тодор и Никола. Не можеш да си представиш колко доволна останах от 10-дневното си гостуване у Франгови. Никола сега ще залавя нова работа. С консулството нищо не стана. Кръстникът на Надето г-н Кузманов, от две години вдовец, 55-годишен, му обеща да го настани в тяхната яйчарска фирма. Като първоначално ще бъде 6 месеца в Плевенския склад на фирмата. А след това, ако му хареса, ще го преместят в София или Пловдив. Д-р Червениванов го кани да отворят оцетна фабрика в София. Други го канят с електрически материали в София, но всички го търсят заради пари, защото днес няма пари.
На Нуцито заварих картичката, благодаря.
Много целувки на всички,
Пенка

PS. Жоржо Белчев ще ми дойде на гости в неделя и щял да ми разправя много работи за себе си. Той се разделил окончателно с неговата Ерна. Тя идвала при него и си заминала. Каза, че главата му се запалила и не знаел какво да прави. Поздравявам Нуцито по случай курбана й и пожелавам щастие и благоденствие.

 

10 октомври 1931 г., София

До г-жа Пенка Батоева
Русе

Мила Пенке,
Вчера получих писмото ти, което ме извънредно много трогна. Ти си добра и знаеш, че аз те обичам. Пишеш ми някои работи, върху които бих предпочела да говоря с теб, отколкото да ти пиша. Не се преуморявай и непременно вземи лекарски съвет, за да укрепнеш. Да видиш на мен колко ми помогна Банки. Стояхме едва 15 дни, но като че ли съм била месеци. Отпочинах си чудесно и простудата от която се оплаквах размина. Тези дни съм извънредно добре (на дявола куршум в ушите!), просто хвърча из къщи. А преди това и аз бях много разстроена и изтощена. Преждевременното раждане на бебката или какво друго не зная, бяха ме направили много раздразнителна.
Дорето е много добър и това като че ли е най-добрият лек против всичко. Не ми дава да се трудя, а току ме кара да излизам. Днес например ме упрекна, защо не съм излизала, та и детето да разходя. Миналата седмица дойде един секретар от Цариградската търговска камара. Извънредно млад, но много интелигентен човек. Знае само турски и немски. Сприятели се с Дорето и той го доведе в къщи. Прекарахме много добре, правихме снимки и пр. След нова пак ни посети. Не зная дали си забелязала, че имаме няколко малки пепелници, които аз използвам като вазички. Понеже много ги хареса подарихме му една, а той ми донесе една чудесна копринена кърпичка. Много му хареса у нас и беше много любезен.
На имения си ден имах много гости. Дорето ми подари много хубави кожени ръкавици (3/4) и една саксия с цветя. Мама ми подари една модерна шапка и пудра. Но най-мил беше татко, като ми поднесе един чудесен букет само от бели карамфили. Но стига за нас!
Сгоди се братовчед ми Коста за Надя Грасева от Плевен, та да видиш ти, как годеникът изпраща от тук всяка седмица букети и кутии бонбони. За имения й ден й подари една разкошна гривна за 8,600 лв. само в брилянти. Как се годяват хората!
Мама приготви зимнината вече. Днес варим мармалад от шипки, та затова ти пиша така разсеяно и грозно. Не обръщай само внимание.
Децата здрави ли са? Гледай си тях и за нищо не се тревожи. Към нас никога да не се чувстваш задължена да ни изработиш нещо. Няма защо да се мъчиш. Аз дето съм с майка си и голяма слугиня и не мога да успея за много работи, а какво остава за теб!
Много поздрави на теб и Никола от всички ни на децата целувки. Обаждай се!
твоя Надя (Батоева)

 

3 ноември 1931 г., Русе

До г-жа Руцка Радкова
Разград

Обична мамо,
Писмото ти, пратено до бати, отдавна прочетох и бях много доволна от него. Но право да си кажа, беше ми станало доста мъчно, като нямах дълго време нито две думички нито от теб, нито от Нуцито. От време на време слизам с трамвай или автомобил до града и то, като за огън, все с бързане и на припряно. Много работа имам с децата, като че ли двойно повече от преди и се изморявам, вследствие на което започнах да остарявам. За слугиня и на ум не ми минава да мечтая. Особено търговията на никъде не върви, с падането на английската лира, всичко отиде на долу с главата.
Съдията от Ерусалим ни прати една фотография, съвсем сполучлива, също като жив е върху картичката. Искаше и ние да му пратим такава. Никола ме накара да му отговоря на френски и му прати една негова фотография като офицер - 1921 г.
Ако видиш г-жа Манасиева, поздрави я от мен. Много целувки на всички в къщи.
Пенка

 


©1999   Любов Винарова. Всички права запазени. Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Любов Винарова